Masz pytanie?
Wyszukiwarka
Komunikaty

UWAGA!

Od 1 września 2021 ZS Baranów znajduje się pod adresem:

ul. Orlika 2

63-604 Baranów

więcej...

Spełniamy standardy

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!

Ilu nas, ilu nas do pieczenia chleba

2017-10-05 15:55

W piątek 29.09.2017r. klasy IIIα  i  IIIβ wraz z wychowawcami Anną Gębalą, Romą Smółką i Małgorzatą Grabarek wybrały się na wycieczkę do piekarni/cukierni w Słupi p. Kępnem. Pojechaliśmy tam, aby zobaczyć jak powstaje chleb, ciasta i drożdżówki, które wszyscy tak chętnie zajadamy. Powitał nas właściciel piekarni/cukierni pan Antoni Jendro. Po przyjeździe każde dziecko dostało obowiązkowy fartuszek, a dziewczynki dodatkowo czepki na głowę. To zdecydowanie bardzo podobało się dzieciom. Gdy już wszyscy wyglądali jak zawodowi piekarze, ruszyliśmy na zwiedzanie piekarni. Najpierw zobaczyliśmy jak kroi się chleb. Jaka wielka maszyna jest do tego potrzebna, jak się go potem pakuje i co trzeba napisać na etykiecie każdego bochenka, zanim trafi do sklepu. Potem udaliśmy się do pomieszczenia, w którym chleb powstaje. Mogliśmy obserwować wielką maszynę wylewającą ciasto i dzielącą je na równe porcje. Widzieliśmy jak panowie zagniatali chleb i formowali go na bochenki, które potem lądowały w piecu. Mogliśmy nawet spróbować sami zagnieść chleb i okazało się, że to w rzeczywistości ciężka praca! I potrzebujemy jeszcze trochę siły. Mijaliśmy ogromne piece, w których piecze się chleby i bułki. W wielkich miskach oglądaliśmy różne rodzaje chleba- jasny, ciemny. Mogliśmy również zobaczyć jakich wielkich zapasów mąki, jajek i innych produktów potrzebuje piekarnia do wypieku chleba i ciast. Na końcu obserwowaliśmy pracę piekarzy- w jaki sposób powstają ciasta, ciasteczka i torty. Tuż przed wyjazdem dostaliśmy do spróbowania ciasteczka i pączki z wypieku piekarni/cukierni w Słupi p. Kępnem. Zdecydowanie wszystkim bardzo smakowały! Bardzo dziękujemy za możliwość wizyty i liczymy na kolejne spotkania.

Galeria

  
  • Dodaj link do:
  • wykop-pl
  • facebook.com